ANTENNES 160 MHZ

Plaats hier alle tips. /
Post your best practises here.

Moderators: Frans Bonnes, Webmaster

ANTENNES 160 MHZ

Berichtdoor LAROJAN » ma maart 25, 2013 13:50

VHF160_1.JPG
Antennes voor de 160 MHz-clubfrequenties.
Voor de 3 stuks 160 MHZ-frequenties die het DLRR ter beschikking krijgt (samen met nogal wat anderen) zijn meerdere soorten antennes te verkrijgen. Frequentie, golflengte en antennelengte hangen aan elkaar vast. Hoe hoger de frequentie, hoe kleiner de golflengte. Simpel gesteld : 300 gedeeld door de frequentie in Megaherz (MHz) levert de golflengte in METERS op. De frequentie 160 MHZ heeft dus als golflengte 300/160 = 1,88 meter. Als eerste een zogenaamde kwart golflengte-antenne, die voor deze frequenties na een toe te passen correctiefactor ca. 460 mm lang zal worden. Dan is er ook nog de 5/8 golflengte-antenne, die voor deze frequenties afhankelijk uitvoering staal of fiberglasversterkt ca. 1150 tot 1220 mm lang zal worden. De ¼ golflengte kan als redelijk stugge antenne, maar ook als antenne met een mechanische veer onderaan geleverd worden, de 5/8 golflengte antenne heeft altijd al een spoel onderaan die niet alleen mechanisch wat flexibiliteit oplevert, maar ook electrisch gezien een verlengend deel van de antenne is. Voor beide antennes geldt dat ze door afknippen op de juiste lengte zoals dat heet “in de band” gebracht worden, bij elke frequentie hoort een specifieke antennelengte ! En die kun je benaderen door het afknipschema te gebruiken, maar door meten met een zogenaamde SWR-meter die geschikt is voor deze frequentie maak je hem goed op lengte ! Knip dus nooit zomaar iets af, altijd iets langer laten dan de opgegeven kniplengte, en dan met een SWR-meter na-tunen. Zorg er dus wel voor dat je antenne goed is, anders kost het je uiteindelijk de zender, die vindt een niet aangepaste antenne niet echt lekker !!
Er zijn ook antennes in een ¼ golflengte uitvoering die zoals dat heet breedbandig zijn, hun werkgebied is 146 tot 174 MHz, de 160 ligt daar exact in het midden. Die kun je zelfs nog natrimmen met 2 ingebouwde condensatoren. Daar hoef je dus niets aan te knippen, maar er tegenover staat dat deze antenne best wel wat kost ! De meest simpele oplossing, en met de minste bouwhoogte, is een ¼ golf, die heeft echter weer een zgn. 0 dB-versterking. Daar tegenover staat dan de 5/8 golf die weer meer bouwhoogte heeft, maar wel weer 2-3 dB versterking. Neem in ieder geval een antenne met een knik-kogel eraan, dan kun je hem platleggen bij garages etc. Er zijn ook magneetvoet-antennes met daarop een ¼ golf antenne, blijft dus plakken op STAAL , niet op aluminium ! Maar dat zou je kunnen oplossen door een stuk gegalvaniseerd staal op het aluminium dak te lijmen, goed in de verf te zetten, en dan kan daar de magneetvoet op. Of een beugel over je dak, een beugel maken die op je dakgoot klemt, je kunt heel veel verzinnen om een antenne te monteren als je geen gat wilt boren. Mogelijkheden te over dus, maar als je plaats hebt, en een gat MIDDEN in je dak met als opvulling een antenne-aansluiting geen probleem is, dan zou ik een 5/8 golf nemen, die levert het meeste op. Op het scherm kan ook, maar dan krijg je een stuk richtingsgevoeligheid. Hou er rekening mee dat als je een antenne RECHTSVOOR op je scherm zet, dat je richtingsgevoeligheid naar LINKSACHTER gaat. Als je voorop rijdt is dat niet erg, maar als je achteraan rijdt, kan dat net het verschil zijn. Dus: zo centraal mogelijk op de auto is radiotechnisch gezien het mooiste ! En NEE, een 27 MHz-antenne kun je niet voor deze frequenties gebruiken ! Welke antenne je ook plaatst, ze willen allemaal graag een tegencapaciteit zien, bijvoorbeeld het metalen dak van een auto, of een kanppe beugel, dakgootklem etc. Een natte huif is geen tegencapaciteit !!
Kijk maar eens bij een communicatie-winkel als Jacobs Breda, Rys Uitgeest, Dolstra Drachten etc. , daar zijn er genoeg te koop, overigens uiteraard ook via Internet bij bijv. Conrad.nl, Portoshop.nl etc. De keuze ligt bij jezelf, jij bepaalt wat je erop wilt hebben, wat er kan, en wat het mag kosten.
Overigens heb ik ook een foto geplaatst met daarop wat antennes zoals ik ze nu in gebruik heb voor de radioamateurbanden, maar die op de juiste lengte afgesteld ook te gebruiken zouden zijn voor de 160 MHz; het aanzicht blijft ongeveer hetzelfde, de lengte niet als je het verhaal hiervoor goed gelezen hebt.
OP DE FOTO VAN LINKS NAAR RECHTS : een standaard antennevoet met een 1/4 golf VHF-straler, een hoge magneetvoetantenne met 1/4 golf VHF-straler, een lage magneetvoet met een 1/4 golf VHF-straler, een breedband-1/4 golf VHF-antenne , de rolmaat met op 1 meter een wit stukje, een langere 1/4 golf VHF-straler met mechanische veer, een 5/8 golf- glasfiberversterkte straler, een 5/8 golf stalen straler. Alle stralers zijn geschikt voor het vermogen wat "ons" is toegestaan, namelijk 10 Watt HF. Onder de rechtse 3 stralers komt nog wel een voet met aansluitkabel, alsook een kabel aan de magneetvoeten en de breedband-VHF-antenne !!

Jan Pieper.
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
EEN BEETJE TERUG AAN BOORD
LAROJAN
Expert
 
Berichten: 50
Geregistreerd: do aug 02, 2007 17:13
Woonplaats: BREEZAND

Re: ANTENNES 160 MHZ

Berichtdoor alcg » ma maart 25, 2013 22:27

Jan,

1)Heb ik, als ik zo'n bakkie zou willen 2 sprieten nodig? een als antenne en een als straler?

2) is een normaal 27mc bakkie om te bouwen/geschikt te maken voor deze frequentie (of is dat kind en badwater / lood om oud-ijzer / met knollen citroenen maken?)
Quite Seri(ou)s
Avatar gebruiker
alcg
Expert
 
Berichten: 632
Geregistreerd: zo nov 24, 2002 00:59
Woonplaats: Epe

Re: ANTENNES 160 MHZ

Berichtdoor LAROJAN » di maart 26, 2013 07:11

1.)Nee, je hebt voor deze frequenties, geprogrammeerd in een mobilofoon, maar 1 antenne nodig. De antenne bestaat uit een voet EN een straler. Vaak kun je op dezelfde voet meerdere soorten stralers zetten, niet tegelijk natuurlijk (hi) Op de foto had ik meerdere soorten stralers neergelegd om het verschil te laten zien.
2.) Nee, een 27 MHz bakkie kun je NIET ombouwen naar 160 MHz, daar kan ik heel duidelijk in zijn.
EEN BEETJE TERUG AAN BOORD
LAROJAN
Expert
 
Berichten: 50
Geregistreerd: do aug 02, 2007 17:13
Woonplaats: BREEZAND


Keer terug naar Tips / Best practises

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron