Mobilofoon in een Laro

Plaats hier alle tips. /
Post your best practises here.

Moderators: Frans Bonnes, Webmaster

Mobilofoon in een Laro

Berichtdoor LAROJAN » di maart 26, 2013 20:20

Een mobilofoon inbouwen in een Laro
Ieder voor zich bepaalt uiteraard of en WAAR je hem inbouwt, maar er zijn wel een paar regeltjes om je aan te houden !
De voeding.
Het is een zender met een leuk vermogen, dus maak je voedingskabels niet te dun, 1.5 mm2 is een mooie maat, dan heb je weinig weerstand in de kabel. Neem 2 kleuren, rood en blauw, rood en zwart, dan raak je niet in de war met de + en de – van de 12 Volt. Uiteraard ROOD voor de + !!
De zekering in de voeding.
In de voeding moet een zekering opgenomen zijn, het liefst op een punt waar je makkelijk bij kunt. Zet hem niet op een voedingspunt dat bijvoorbeeld met 25 A gezekerd is, dat is echt te hoog. Dan kun je beter een tweede zekering van 10 of 15 A in serie zetten, dan is de beveiliging beter !
De bevestiging.
Zet de slede, waar je hem ook neerzet, goed vast, een losse slede gaat zwerven en problemen veroorzaken, en mogelijk zelfs bedrading aan de achterzijde beschadigen. Zorg dat de slede zelf ook aan massa ligt ! Vanaf een bevestigings-boutje naar een massapunt een draadje scheelt vaak problemen. Als het kan zet dan de mobilofoon in het zicht, dat scheelt moeilijk doen als je van kanaal wilt veranderen, en blijft je aandacht bij het verkeer.
De luidspreker en de microfoon.
Voor de luidspreker geldt hetzelfde, goed vastzetten op een plek zo dicht mogelijk bij je oor. Land-Rover Series staan niet bepaald bekend om hun geruisloosheid. De microfoon makkelijk onder handbereik monteren zodat je niet hoeft te zoeken. Er zit een redelijk lange soepele spiraalkabel aan die best wel ruimte geeft.
De antenne.
De antenne en de plaatsing ervan is in een ander Tips& Best Practices al beschreven, maar zorg dat de buitenzijde van de antenne-coax bij de antenne ook goed aan massa ligt, uiteraard niet bij een magneetvoetantenne, die heeft een tegencapaciteit via de magneetvoet. Als je een beugel maakt met daarop een losse antennevoet met een antennestraler, zorg dan dat daar waar de coaxkabel de antennevoet binnenkomt, dit GOED waterdicht is !! Coax-buitenmantel is een beetje hygroscopisch, daar kruipt water graag in en dat gaat op den duur echt problemen geven.
Het gebruik.
Hoe langer je praat, hoe warmer de mobilofoon wordt, en dan kan in extreme gevallen de interne beveiliging ingrijpen. Er is dan niets aan de hand, hij wil alleen wat afkoelen, daarna werkt alles weer. Hou de microfoon niet te ver van je mond af, ca. 5 cm, dan komt het geluid het beste over.
Hou geen lange verhalen, dan kan een ander ook info kwijt of een vraag stellen. DENK AAN DIVERSE MEDEGEBRUIKERS van andere diensten !!!
Persoonlijke of vertrouwelijke info wordt ook door heel veel mensen gehoord, dus let op !! Mocht er eens iemand die dat niet door heeft, storing verzoorzaken, ga dan niet in een heftige discussie over, maar ga over naar een ander kanaal, gebruik zeker geen liederlijke taal, dat gaat problemen geven voor de club, die zal daar op aangesproken worden door het Agentschap Telecom.

Jan Pieper.
EEN BEETJE TERUG AAN BOORD
LAROJAN
Expert
 
Berichten: 50
Geregistreerd: do aug 02, 2007 17:13
Woonplaats: BREEZAND

Keer terug naar Tips / Best practises

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron