Gebruik van de mobilofoon deel 2.

Plaats hier alle tips. /
Post your best practises here.

Moderators: Frans Bonnes, Webmaster

Gebruik van de mobilofoon deel 2.

Berichtdoor LAROJAN » wo maart 27, 2013 20:37

Het gebruik van een mobilofoon.
Anders dan bij een 27MC-bakkie heb je bij de voorgestelde mobilofoon en de bijbehorende frequenties geen vrijbrief om te doen en te laten / zeggen wat je wilt. “Onze” frequenties worden ook door heel veel anderen over heel NL gebruikt, LRCT, KNWU, KNAC, etc. etc. het is geen gesloten net van 1 gebruiker, dat is nu eenmaal zo. En daar moeten we met z’n allen rekening mee houden. Het verstrekken van een roepnaam per gebruiker is een begin, maar de uiteindelijke gebruiker zal zelf bepalend zijn voor een “storingsvrij” gebruik, en dan bedoel ik storingsvrij naar anderen die hopelijk ook rekening houden met ons als club. Bij onderlinge storing omdat er meerdere gebruikersgroepen op een en dezelfde frequentie aanwezig zijn zal in onderling overleg gekozen moeten worden voor wisseling van kanaal van een van de gebruikers. Er zijn 3 frequenties, dus dat zou moeten kunnen lukken. Iemand zal even als “netcontrol” op moeten treden om het verkeer in goede banen te leiden. Mocht het onverhoopt niet lukken, dan zal co-gebruik de enige optie zijn, en dan is het van belang dat je goed aangeeft wie wie zoekt, dus je eigen en de andere roepnaam gebruiken. Dan kan er veel !!

Een goed gebruik is ook dat je de berichtgeving niet ellenlang maakt. Hou het kort en zakelijk, dan veroorzaak je de minste wrevel bij anderen die na 1 minuut verhaal over bijvoorbeeld een lekke band al lopen te balen als een stekker “heb je hem weer”, die ook graag info willen krijgen of wat in willen brengen. Mocht je toch wat langers hebben, dan is het zinvol om je verhaal af en toe even te onderbreken om te kijken of er niet iemand anders is die wat belangrijks zeggen wil, vraag even “ben ik alleen” dan voorkom je gezeur onderling. En het is ook beter voor je apparatuur, die vindt het ook niet leuk om lang te zenden, wordt een beetje warm, en de interne beveiliging spreekt dan aan, als een soort “killer”.

Ook is het zo dat als je informatie opvangt van “derden”, die mogelijkerwijs wat privé is, of anderszins niet voor verspreiden vatbaar, je dat dan zeker niet door moet geven “heb je gehoord dat ….” , bij constateren daarvan zal het Agentschap Telecom (AT) daar waar mogelijk ingrijpen, en beperkende maatregelen opleggen, en daar doe je de club en jezelf absoluut geen plezier mee.

Als laatste: veelvuldig mobilofoonverkeer KAN niet alleen je aandacht afleiden, dat DOET het ook !! Gebruik het apparaat dus met mate, liefst stilstaand, of laat het door je medepassagier bedienen. Het hoeft niet gevaarlijk te zijn, mits je je realiseert waar je mee bezig bent, en soms is dat op zo'n moment even minder aandacht bij het autorijden. Reageer niet op alles, laat de aandacht voor het verkeer altijd prevaleren. Die "lultalie" is een hulpmiddel, geen dwingend apparaat wat gaat bepalen wat JIJ doet. Het is bewezen dat mobiele telefoons in veel gevallen de mede-veroorzaker zijn van een ongeval omdat de chauffeur afgeleid was, dat geldt net zo goed voor deze zaken. De wetgeving voor mobilofoonmicrofoons is anders dan voor handheld GSM's , maar hou er rekening mee dat als bewezen kan worden dat mobilofoongebruik mede de oorzaak is van een probleem, je het nog moeilijk kunt krijgen. Ga dus niet de branie uithangen als er politie in de buurt is, een tijdje langs de kant staan is ook niet leuk.
Sorry voor deze stichtelijke woorden, maar uit (jarenlange) ervaring met mobiele communicatie en veel wat er mee samenhangt weet ik dat er best even wat voorbereidends gezegd mag worden.

Al met al kunnen we als clubleden van deze communicatiemogelijkheid heel veel plezier hebben, kan er zeker nuttig gebruik gemaakt worden. Hou er alleen wel rekening mee dat dit een NEDERLANDSE vergunning is, en dat gebruik in het buitenland niet is toegestaan, mits aan een paar voorwaarden voldaan wordt, en dan nog niet overal. Kees Cremers zal hierover bij het AT informeren welke regels er zijn voor buiten NL, en ons daarover t.z.t. inlichten.

Vragen ?? Retourmail via de site,
Jan Pieper.
EEN BEETJE TERUG AAN BOORD
LAROJAN
Expert
 
Berichten: 50
Geregistreerd: do aug 02, 2007 17:13
Woonplaats: BREEZAND

Keer terug naar Tips / Best practises

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron