Land Rover Diesel rijden voor kwartarief.

Plaats hier alle tips. /
Post your best practises here.

Moderators: Frans Bonnes, Webmaster

Land Rover Diesel rijden voor kwartarief.

Berichtdoor carawagon » za jan 11, 2014 17:19

Bij de belastingdienst las ik het volgende artikel.

Let op!
Kampeerauto's die op 1 mei 2002 15 jaar of ouder zijn en van fabriekswege zijn ingericht als kampeerauto, hoeven niet aan alle hiervoor vermelde inrichtingseisen te voldoen. Bepalend voor de leeftijd van de kampeerauto is de datum van het kentekenbewijs deel I of deel IA of (als dit een vroegere datum is) de 'datum eerste toelating op de weg' die de RDW heeft toegekend.


Dat betekent dus dat als je een " echte " Carawagon of Dormobile hebt, je gewoon voor het kwarttarief kan blijven rijden.

http://www.dormobile.co.uk/pdfs/LRpartsUKEU.pdf
http://www.carandclassic.co.uk/car/C452525
http://www.carandclassic.co.uk/car/C461556
http://www.landrovercentre.com/listings ... carawagon/


Volgens mij staat er nergens op het kentekenbewijs vermeld dat het een carawagon of dormobile is.
Dus met een beetje handigheid en wat badges van de Duinrel Land rover kom je denk ik een eind


Eisen aan ombouw en inrichting


Sinds 1 mei 2002 moet uw kampeerauto aan de volgende eisen voldoen als u in aanmerking wilt komen voor het kwarttarief of het halftarief:

De binnenruimte moet een rechthoekig blok kunnen bevatten met een hoogte van ten minste 170 cm over een lengte van ten minste 200 cm en over een breedte van ten minste 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarin de faciliteiten vast moeten zijn aangebracht. De binnenruimte is voorzien van:

minimaal 2 vaste zitplaatsen, eventueel in de vorm van draaibare zitplaatsen voor de bestuurder en bijrijder
een tafel
De (bevestiging van de) tafel mag zodanig zijn ontworpen, dat de tafel eenvoudig verwijderd kan worden.
slaapplaatsen voor ten minste 2 personen
Deze slaapplaatsen mogen eventueel met behulp van de zitplaatsen worden gemaakt, echter niet met de zitplaatsen voor de bestuurder en de bijrijder. Gaat het om een tweepersoonsslaapplaats? Dan moet deze een lengte hebben van ten minste 180 cm en een breedte van ten minste 110 cm. Gaat het om 2 of meer afzonderlijke slaapplaatsen? Dan moeten ten minste 2 slaapplaatsen een lengte hebben van ten minste 180 cm en een breedte van ten minste 60 cm.
vaste en afsluitbare opbergfaciliteiten
een vast keukenblok met een werkblad van ten minste 60 cm hoog, voorzien van een ingebouwde (uitneembare) watervoorziening met een spoelbak, een kraan en een afvoer
Het geheel is bestemd voor gebruik in de binnenruimte.
een vast ingebouwd kooktoestel bestemd voor gebruik in de binnenruimte
Een vaste magnetron kan dienen als vaste kookgelegenheid in de kampeerauto. Voorwaarde is wel dat deze stroom krijgt door een energiebron die in de kampeerauto aanwezig is en die op normale wijze te bereiken is.
Let op!
Alle faciliteiten moet u op een normale wijze in de binnenruimte kunnen bereiken.

Afwijkende hoogte

Als de binnenruimte van fabriekswege geen hoogte heeft van 170 cm, maar wel ten minste een hoogte van 130 cm, dan mag u de binnenruimte verhogen tot ten minste 170 cm over een lengte van ten minste 100 cm en een breedte van ten minste 90 cm. Dit kan bijvoorbeeld met een vast verhoogd dak of een hefdak. Dit geldt alleen als de kampeerauto ook aan de overige inrichtingseisen voldoet.

Overgangsregeling

De eis van het rechthoekige blok van 170 x 200 x 90 cm is niet van toepassing als de Belastingdienst al vóór 1 mei 2002 een beschikking voor de kampeerauto heeft verstrekt voor toepassing van het kwarttarief. Het motorrijtuig moet wel voldoen aan de overige inrichtingseisen, die op het moment van de afgegeven beschikking van toepassing zijn.

Met deze overgangsregeling kan bij houderschapwisseling ook de nieuwe houder in aanmerking kan komen voor het kwarttarief, op basis van de beschikking die vóór 1 mei 2002 is afgegeven. Als na het verstrekken van de beschikking blijkt dat deze op basis van de criteria die op het moment van de aanvraag golden ten onrechte is afgegeven, wordt de beschikking alsnog ingetrokken. In dat geval is de overgangsregeling niet van toepassing.
Avatar gebruiker
carawagon
Expert
 
Berichten: 739
Geregistreerd: vr sep 13, 2002 22:43

Re: Land Rover Diesel rijden voor kwartarief.

Berichtdoor Paul K » za jan 11, 2014 20:13

Dan moet de land rover (of ander merk/type)wel vóór 2002 als kampeerauto geregistreerd staan!
Is de wagen jonger dan 1974 en na 2002 omgebouwd naar kampeerwagen, dan gelden de regels van ná 2002 en komen de 109's dus niet in aanmerking voor het kwarttarrief, tenzij je een vaste stahoogte hebt van 1.70m x 0,90m breed x 2.00m lang.......plus de andere inrichtingseisen.
Ambulances, de 101 van Neef Henk en nog wat bijzondere exemplaren komen dus wel in aanmerking voor het kwarttarrief.

Groet, Paul
Paul K
Expert
 
Berichten: 189
Geregistreerd: do jun 18, 2009 22:07
Woonplaats: hulshorst

Re: Land Rover Diesel rijden voor kwartarief.

Berichtdoor rene101 » do maart 13, 2014 15:27

Hoi Paul,

Mijn 109 is van 1977 en voor 1995 op kamperkenteken gegaan. In de papieren die in nu heb van de belasting lees ik niet dat aan een hoogte moet voldoen.Wat is jouw gedachte hierover.

Grt Rene
rene101
 
Berichten: 14
Geregistreerd: zo maart 24, 2013 10:11

Re: Land Rover Diesel rijden voor kwartarief.

Berichtdoor redacteur henk » do maart 13, 2014 20:33

jij hebt zwart op wit staan dat je het kwarttarief moet betalen omdat zij (de BD) het zien als een kampeerwagen, kopietje maken en in je auto bewaren mocht je ooit worden aangehouden :wink:

Groeten neef Henk
redacteur henk
Expert
 
Berichten: 447
Geregistreerd: zo jun 07, 2009 11:44
Woonplaats: noordwijkerhout

Re: Land Rover Diesel rijden voor kwartarief.

Berichtdoor onno en mevrouw onno » za okt 15, 2016 20:52

dat kan ook als je auto door de belastingdienst als kampeerwagen is erkend, dwz dat je een persoonlijke beschikking hebt gekregen, vóór 2002, dan kan je met een aanvraagformulier (=administratieve handeling) verzoeken om opnieuw voor het kwarttarief in aanmerking kan komen, als je bijvoorbeeld tijdelijk klassieker bent geweest, de oude "25 jaar regeling".

de brief die je ontvangt, moet je bij je kenteken bewaren, ivm mogelijke vliegende controles en je zo kan aantonen dat je officieel kampeerwagen bent.

je kan dan gewoon aangifte doen voor het kwarttarief.

en volgens mij kan je gewoon een verzekering afsluiten voor een oldtimer ( is voor de verzekeraar een oldtimer, niet voor de belastingdienst).
onno en mevrouw onno
 
Berichten: 17
Geregistreerd: di jun 03, 2014 20:36


Keer terug naar Tips / Best practises

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 4 gasten

cron