Oldtimer belasting regeling krijgt een onvoldoende!

Moderators: Frans Bonnes, Webmaster

Oldtimer belasting regeling krijgt een onvoldoende!

Berichtdoor Harry Woker » wo sep 18, 2013 23:06

Vanmiddag op de radio gehoord (BNR):
De oldtimerregeling van staatssecretaris Weekers van Financien krijgt een grote onvoldoende van de Raad van State. De regeling is onduidelijk, moeilijk uitvoerbaar en moet daarom op de schop.
Ook op andere onderdelen laat de Raad van State maar weinig heel van de belastingplannen van het kabinet. Politiek verslaggever Hans Verbeek: "De Raad van State laat geen spaan heel van wezenlijke onderdelen van het belastingplan. In geld stelt die oldtimerregeling natuurlijk niet veel voor. Zeker niet als je het vergelijkt met andere bezuinigingsmaatregelen. Maar die oldtimerregeling hakt er natuurlijk wel in bij de liefhebbers van oldtimers."

De regeling zoals Weekers die bedacht heeft, bepaalt dat de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting alleen geldt voor auto’s van 40 jaar en ouder. "Maar er komt wél een overgangsregeling voor auto’s op benzine. Maar alleen als ze er niet december, januari en februari mee rijden, dus in de winter. En die overgangsregeling geldt dan weer niet voor auto’s die op diesel of LPG rijden. Het is nodeloos ingewikkeld en daar begrijpt ook de Raad van State niets van”, legt Verbeek uit.
Daarnaast staat het haaks op eerdere uitspraken daarover van staatssecretaris Weekers. "In een Kamerdebat zei hij ooit dat hij niet voor specifieke groepen oldtimerbezitters allemaal uitzonderingen en aparte regels wilde creëren. Dat doet hij nu dus juist wel.”

De RvS schrijft ook dat de milieueffecten onduidelijk zijn en dat de handhaving van de regeling niet eenvoudig zal zijn. “Dat is eufemisme voor: het is absoluut niet te controleren. Kortom: het deugt niet."

Tot zover de mening van de verslaggever. Uit het radio item maakte ik op dat de RvS er op zich wel mee kon leven dat de klassiekergrens bepaald werd op 40 jr, maar dat juist de overgangsregeling niet deugde. Wat zo'n uitspraak waard is (en welke gevolgen dat heeft voor de uiteindelijke belastingwet) weet ik echter niet. Ik neem aan dat het slechts een advies is dat de Regering naast zich neer kan leggen. Het is echter wel krachtige munitie voor de oppositie, belangengroeperingen en individuele die het op een rechtzaak willen laten aankomen.

We wachten de debatten af... 8)

Mvg
Harry & de RUS
'de RUS', 1983 S3 SWB ex-British Telecom (vml. Brits kenteken 'A780 RUS').
'het zwarte schaap', 2011 Dacia Duster (voorwiel aangedreven)
Foto's: http://picasaweb.google.com/101928778608939259324
Video's: http://vimeo.com/woker/channels
Avatar gebruiker
Harry Woker
Expert
 
Berichten: 346
Geregistreerd: za dec 13, 2003 23:50
Woonplaats: Oudorp (N-Holland)

Keer terug naar Mededelingen / Announcements

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten

cron